Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019

Βραβείο ΜeλΘaλεια - 3 Μαΐου 2019, 19:30 | 2η απονομή


Βραβείο ΜeλΘaλεια - 3 Μαΐου 2019, 19:30 | 2η απονομή
Πολιτιστικό Κέντρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Εθνικής Αμύνης 1

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Μακεδονίας Θράκης σας προσκαλεί στη 2η απονομή του βραβείου ΜΕΛΘΑΛΕΙΑ τιμής ένεκεν στον Κώστα ΚΡΟΝΤΗΡΑ για την προσφορά του στη Δραματική Τέχνη στη Βόρεια Ελλάδα και ευρύτερα, την Παρασκευή, 3 Μάϊου 2019 και ώρα 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) & με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας & του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο βραβευόμενος (1903-1983) ήταν σημαντική προσωπικότητα στον χώρο της δραματικής τέχνης. Το 1926 ανέλαβε τη διεύθυνση της Σχολής Μεταξά και από το 1936 επιδόθηκε στη ραδιοφωνική σκηνοθεσία, αρχικά στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών και αργότερα στην ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ. Σκηνοθέτησε εκατοντάδες ραδιοφωνικά έργα όλων των ειδών από τραγωδία ελληνική και ξένη μέχρι επιθεώρηση. Ως εκπαιδευτικός και Λυκειάρχης, είχε μεγάλη ευαισθησία και βαθιά γνώση για τις ανάγκες και το πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής του τόπου. Ως επαγγελματίας ηθοποιός, ήταν πολύ δραστήριος και ταλαντούχος, ώστε εντάχθηκε εύκολα στο θεατρικό γίγνεσθαι. Ήταν ο πρώτος Έλληνας ραδιοφωνικός σκηνοθέτης.. έφερε το θέατρο στο ραδιόφωνο! Με τη μακρόχρονη καριέρα του στην Ελληνική Ραδιοφωνία επηρέασε σημαντικά στην ανάπτυξη του καλλιτεχνικού κοινού και έδωσε ευκαιρίες καλλιτεχνικής παιδείας σε όλους… τους ακροατές του!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
19:30 Βιντεοπροβολή
19:45 Ανάγνωση Βιογραφικού και Φωτογραφικό Υλικό
19:50 Ομιλίες/ Χαιρετισμοί
-«Το Θέατρο στην Ελληνική Ραδιοφωνία», Εκπρόσωπος της ΕΡΤ3
-«Το Θέατρο στο Μαθητικό Ραδιόφωνο», Εκπρόσωπος από το
European School Radio
20:00 Θεατρικά Αφιερώματα
-«Μικρό Παραμύθι», Σπουδή βασισμένη σε κείμενο του Φραντς Κάφκα, Όλγα Λιαποπούλου, σπουδάστρια Γ’ Έτους Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής  του Κέντρου Μουσικής και Χορού Δήμου Θεσσαλονίκης, Σύλληψη: Καμίλ Τομάνοβα, Καθηγήτρια Ρυθμικής σε Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές της Β. Ελλάδος
-«Ψύχωσις» απόσπασμα από το ομώνυμο έργο της Sarah Kane, Κατερίνα Καρύδα, νεαρή ερασιτέχνης ηθοποιός
20:15 Απονομή Βραβείου

Συντονισμός: Πολιτιστικός Οργανισμός Μακεδονίας Θράκης ΕΣΑΕΙ ΕΝ ΡΟΗ
Υποστήριξη: Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΤ), Μαθητικό Ραδιόφωνο “European School Radio
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης)
Εκπαιδευτική Δράση Εγκεκριμένη από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

                                                                               
ΛΊΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Η ΕΕΡ από το 2018 διοργανώνει και βράβευση σημαντικών καλλιτεχνικών φυσιογνωμιών για
1.     το καλλιτεχνικό τους έργο στο αρχαίο ελληνικό θέατρο: αρχαίο δράμα και αρχαία κωμωδία
2.     τον ελληνικό κινηματογράφο
3.     την υποστήριξη και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας στον τομέα της υποκριτικής τέχνης (ή
4.     την αναγνώριση του καλλιτεχνικού τους έργου σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς απαραίτητα, ο τύπος διάκρισης και αναγνώρισης να σχετίζεται με το ελληνικό στοιχείο, παρά μόνο αυτό της εθνικότητας του βραβευόμενου

Το Βραβείο φέρει τον τίτλο MeλΘaλεια που παραπέμπει στις Μούσες της Υποκριτικής Τέχνης (Μελπομένη > αρχαίο δράμα, Θάλεια > αρχαία κωμωδία). Το βραβείο MeλΘaλεια  είναι ένα γλυπτό που δημιουργήθηκε από τη γνωστή εικαστικό καλλιτέχνη ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΠΟΒΙΑΤΣΟΥ, η οποία προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της ειδικά για τη συγκεκριμένη κοινωφελή δράση.


Οι βραβευόµενοι έως σήµερα είναι:
2018 | Ζήζος Χαρατσάρης
2019 | Κώστας Κροντηράς
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου